Select Page
Soms voel ik mij analfabeet
Geplaatst op januari 08, 2016
Door Ann Dobbeni

Er zijn zo van die momenten dat ik kan lezen, noch schrijven. Dan voel ik me compleet hulpeloos en soms zelfs dom of geïsoleerd: ik kan niet meelachen met de cartoon die passeert, moet de menukaart laten voorlezen, tik een smsje in ‘op het gevoel’, rij verloren ondanks de gps.

Oorzaak ? Inderdaad: een acuut gebrek aan mijn leesbril. Mijn leesbril, neen één van mijn leesbrillen. Want ik heb er veel: in mijn handtas, de zithoek, de keuken, de badkamer,… . Geen enkele die me flatteert maar allemaal even rebels: ze liggen zelden binnen handbereik.

Elke gelijkenis met de foto is louter toevallig.

Waarom ik deze handicap met je deel ? Om het te hebben over de werelddag alfabetisering. Die valt op 8 januari, vandaag, de schrijfdag van deze reflectie. UNESCO heeft deze dag uitgeroepen om aandacht te vragen voor het analfabetisme in de wereld. Voor iedereen die vaardigheden als lezen, schrijven en spellen niet genoeg beheerst. Zoals ik, af en toe.

Het aantal ‘zuivere’ analfabeten is in onze maatschappij beperkt. Het grootste probleem is de laaggeletterdheid. Naargelang de meetcriteria is de schatting dat 10 tot 25 procent van de volwassenen in België laaggeletterd is.

Het is niet gemakkelijk om als volwassene toe te geven dat je niet goed kunt lezen of schrijven. Mensen hebben vaak allerlei trucs om deze handicap te verbergen. Gelukkig zijn er ook helpende medewerkers die bijvoorbeeld het personeelsblad in de kantine voorlezen aan hun collega’s (getuigenis van een klant).

Toch hoor ik HR- en communicatiemedewerkers in mijn omgeving klagen dat de teksten die managers en experten aanbieden voor interne verspreiding zeer lastig lezen. Door te veel jargon, te lange en passieve zinnen, te beschrijvend en met te weinig verhaal. Zelfs voor niet-laaggeletterden een lastige kluif.

Laten we dus vanaf vandaag met z’n allen strijden voor leesbare teksten.

Ik geef je hiervoor al deze leesniveau tool. Zo kun je de ingezonden teksten meteen aan een neutrale meting onderwerpen en de schrijvers terug aan de schrijftafel zetten. Extra hulp nodig ? Dan weet je ons wel te vinden. Neen, niet voor copywriting, wel voor een workshop voor je auteurs: snel, accuraat, lerend.

Benieuwd naar het leesniveau van deze tekst ? Wel die haalt een score tussen B1 en B2. Ideaal voor jou maar net iets te hoog voor de doorsnee volwassene. Het blijft dus oefenen…

Met interesse gelezen? Danku om te delen!

Geschreven door Ann Dobbeni

Geschreven door Ann Dobbeni

Creatieve verbinder bij f-use

0 Comments

Met interesse gelezen?

Danku om te delen!