Select Page
De kleine stap tussen interne communicatie en L&D
Geplaatst op oktober 10, 2015
Door Ann Dobbeni

Al 15 jaar ben ik lid van VOV, de vereniging voor opleiding- en ontwikkelingsprofessionals; sinds 10 maanden ook van BViC, de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie. Dé twee werelden van lerende communicatie.

Mijn eerste activiteit bij BViC was deelname aan hun Wintercheck afgelopen december. Ik ging er naartoe met heel wat nieuwsgierigheid. Wat is de sfeer in deze ‘community’? Wat is het profiel van de interne communicatie verantwoordelijke? Waar ligt die van wakker en waar is hij/zij naar op zoek?

Ik ontdekte een open, warme gemeenschap met een overwegend vrouwelijk, jong publiek. Het vrouwelijke hebben ze gemeen met de VOV leden, hun gemiddelde leeftijd schat ik jonger in. Het kernonderwerp waar ze van wakker liggen? Wel, dat is hetzelfde als dat waarover de L&D professional piekert: de mensen dichter bij de organisatieontwikkelingen brengen. Dus kwam mijn belangrijkste vraag:

In hoeverre werken jullie hiervoor samen met jullie L&D collega’s?

Hun antwoord was zoals ik het hoor binnen L&D middens: nauwelijks tot niet.

Frustrerend. Ruim 20 jaar werk ik met en voor organisaties, steeds vaker verbaasd over de verzuiling die in vele organisaties bestaat tussen hun HR(L&D) – en communicatiediensten. Alsof er een grote kloof tussen gaapt. Dit is één van de redenen waarom we met f-use kiezen voor de baseline ‘lerende communicatie’. We staan immers heel bewust met 1 been in elk vakgebied. Telkens wanneer ik er bij een klant in slaag om tijdens een project die kloof te overbruggen, voelt dat als een kleine overwinning. Er is immers zo veel potentieel in de beide divisies en ze hebben zo veel toegevoegde waarde voor elkaar. Ze hebben dezelfde dromen, alleen hun instrumenten verschillen. Daar moet toch een orkest mee te vormen zijn?

Maar sinds kort gaan mijn beide verenigingen hier zelf mee aan de slag! In de VOV agenda vind je nu ook de activiteiten van BViC terug en omgekeerd. Nu nog een gunsttarief voor de leden onderling en het wordt een kloofje dat ze gemakkelijk kunnen overbruggen met een helpende hand naar elkaar toe.

Met interesse gelezen? Danku om te delen!

Geschreven door Ann Dobbeni

Geschreven door Ann Dobbeni

Creatieve verbinder bij f-use

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met interesse gelezen?

Danku om te delen!